Trapshooters Forum banner

Browning BT 99 - nie napina się

3.7K views 38 replies 16 participants last post by  Tech Writer Jeff  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim!!

Jestem nowy na forum i miałem nadzieję uzyskać dostęp do zbiorowej mądrości tej społeczności.
Mam nową dla mnie pierwszą generację BT99, której Rigby użył jako podstawy do zbudowania strzelby trapowej w latach 70-tych.

Początkowo podczas strzelania z niej nie napinała się po otwarciu zamka co około 15-20 strzałów.
Miałem wrażenie, że nie otwierałem broni do pełnego zakresu i to był główny powód, dla którego nie chciała się napinać. Kiedy byłem trochę bardziej energiczny przy otwieraniu zamka, broń się napinała.
Szybko do przodu o około 3 strzały i problem stał się bardziej powszechny, występując co 3 do 4 strzałów.
Teraz w ogóle nie chce się napinać.

Więc zdjąłem kolbę, wyczyściłem każdą widoczną część, użyłem sprężonego powietrza, aby dotrzeć do każdego zakamarka i szczeliny i nasmarowałem wszystkie części.

Nadal nic w kwestii napinania. Zauważyłem, że brakuje małej sprężyny spustu, więc zamówiłem tę część i po 4 miesiącach oczekiwania mogłem ją zainstalować. Niestety nic się nie zmieniło.

Ponieważ kurek był opuszczony, ręcznie napiąłem broń, naciskając na przednią część dźwigni napinającej. W ten sposób mogę napiąć broń.

Na jednym z forów pewien dżentelmen zasugerował innej osobie, aby upewnić się, że dźwignia napinająca nieco przekracza zakres.
Jednak nie wyjaśnia, jak to osiągnąć.

Prawie czuję, że gdyby poszła trochę dalej, broń by się napięła.

Wszelkie rady będą mile widziane.

Pozdrawiam

F
Image

#12 ·
To wczesny pistolet z zaledwie 2 otworami do wyjęcia tulei iglicy, w okresie 73/74 przeszli na trzy.
Pręt napinający jest prawdopodobnie za krótki. Autor techniczny Jeff lub Phil lub Steve przyjdą nas oświecić.
Myślę, że został wyprodukowany w 73 roku - Numer seryjny to 37DT17203. Najwyraźniej w tym roku w niektórych pistoletach pierwsze 2 cyfry numeru seryjnego wskazujące rok produkcji zostały odwrócone

#11 · (Edited)
Na podstawie zdjęć przód dźwigni napinającej wygląda dla mnie dobrze, ale trudno to na pewno stwierdzić.

Proste rzeczy do sprawdzenia w pierwszej kolejności:

1) Upewnij się, że wszystkie śruby w przedramieniu są dokręcone. Sprawdź stan zatrzasku przedramienia i zaczepu zatrzasku na spodzie lufy. Zgadzam się z innymi. Ta szczelina między żelazem przedramienia a odbiornikiem jest niezwykła w przypadku BT-99 w tym stylu, zwłaszcza z nazwą Rigby na nim!

2) W przypadku broni w pokazanym stanie (zdemontowanej i kurek nienapinany), w dźwigni napinającej nie powinno być absolutnie żadnego "luzu". [Dzieje się tak dlatego, że występ na spodzie kurka powinien naciskać ze znaczną siłą na duże wcięcie z tyłu dźwigni napinającej. Zobacz rysunki poniżej].

3) Ponownie zdejmij kolbę i pokaż nam kilka zdjęć wnętrza broni. Załóż lufę i przedramię z powrotem na odbiornik, a przy nadal zdjętej kolbie otwórz/zamknij broń i uważnie obserwuj działanie napinania. Tak, będzie to trochę trudne do zrobienia bez kolby, ale możesz coś przeoczyć.

4) Kiedy broń jest w pełni zmontowana, a kurek zostaje opuszczony, otwórz broń. Jeśli wyrzutnik zadziała poprawnie w momencie, gdy lufa jest tuż przed pełnym otwarciem, to praktycznie gwarantuje, że lufa została otwarta na tyle, aby ponownie napiąć kurek . . . wystarczający ruch kurka do ponownego napięcia powinien zostać osiągnięty, gdy lufa jest otwarta tylko w około 1/3 . . . na długo przed zadziałaniem wyrzutnika.

Poniższe kontrole będą wymagały demontażu odbiornika.

5) Powiedziałeś, że sprężyna spustu pierwotnie brakowała (dziwne). A co ze sprężyną zaczepu? Czy jest obecna i w dobrym stanie? "Niesprawny" brzmi tak, jakby zaczep w ogóle nie wchodził w wycięcie kurka.

5) Sprawdź stan kurka i zaczepu oraz ich kołków poprzecznych. Sprawdź końcówkę zaczepu i wcięcie zaczepu w kurku. Jeśli którykolwiek z nich jest wyszczerbiony/zużyty, zaczep może nie złapać wcięcia kurka, nawet jeśli kurek jest obracany wystarczająco daleko podczas ponownego napinania. Zobacz ostatni rysunek poniżej. Kurek w najwcześniejszych BT-99 ma wcięcie zaczepu 0,040. Zakładam, że to miało pewne problemy (za małe zazębienie zaczepu?), a Browning zmienił na wcięcie 0,060 i zalecił, aby wszystkie kurki zostały zastąpione nowszym typem.

6) Stan/rozmiar dużego wcięcia z tyłu dźwigni napinającej i występu na spodzie kurka.

To pozwoli nam zacząć.

#19 ·
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Na podstawie zdjęć przód dźwigni napinającej wygląda dla mnie dobrze, ale trudno to na pewno stwierdzić.

Łatwe rzeczy do sprawdzenia w pierwszej kolejności:

1) Upewnij się, że wszystkie śruby w przedramieniu są dokręcone. Sprawdź stan zatrzasku przedramienia i zaczepu zatrzasku na spodzie lufy. Zgadzam się z innymi. Ta szczelina między żelazem przedramienia a odbiornikiem jest niezwykła w przypadku BT-99 w tym stylu, zwłaszcza z nazwą Rigby!

2) W przypadku broni w pokazanym stanie (zdemontowanej i kurku nienapiętym), w dźwigni napinającej nie powinno być absolutnie żadnego "luzu". [Dzieje się tak dlatego, że występ na spodzie kurka powinien naciskać ze znaczną siłą na duże wcięcie z tyłu dźwigni napinającej. Zobacz rysunki poniżej].

3) Ponownie zdejmij kolbę i pokaż nam kilka zdjęć wnętrza broni. Załóż lufę i przedramię z powrotem na odbiornik, a przy zdjętej kolbie otwórz/zamknij broń i uważnie obserwuj działanie napinania. Tak, będzie to trochę trudne do zrobienia bez kolby, ale możesz zobaczyć coś nie tak.

4) Kiedy broń jest w pełni zmontowana, a kurek zostaje opuszczony, otwórz broń. Jeśli wyrzutnik zadziała poprawnie w momencie, gdy lufa jest tuż przed pełnym otwarciem, to praktycznie gwarantuje, że lufa została otwarta wystarczająco daleko, aby ponownie napiąć kurek . . . wystarczający ruch kurka do ponownego napięcia powinien zostać osiągnięty, gdy lufa jest otwarta tylko w około 1/3 . . . na długo przed zadziałaniem wyrzutnika.

Poniższe kontrole będą wymagały demontażu odbiornika.

5) Powiedziałeś, że sprężyna spustu pierwotnie brakowała (dziwne). A co ze sprężyną zaczepu? Czy jest obecna i w dobrym stanie? "Niesprawny" brzmi tak, jakby zaczep w ogóle nie wchodził w wycięcie kurka.

5) Sprawdź stan kurka i zaczepu oraz ich kołków poprzecznych. Sprawdź końcówkę zaczepu i wycięcie zaczepu w kurku. Jeśli którykolwiek z nich jest wyszczerbiony/zużyty, zaczep może nie złapać wycięcia kurka, nawet jeśli kurek jest obracany wystarczająco daleko podczas ponownego napinania. Zobacz ostatni rysunek poniżej. Kurek w najwcześniejszych BT-99 ma wycięcie zaczepu 0,040. Zakładam, że to miało pewne problemy (za małe zazębienie zaczepu?), a Browning zmienił na wycięcie 0,060 i zalecił, aby wszystkie kurki zostały zastąpione nowszym typem.

6) Stan/rozmiar dużego wycięcia z tyłu dźwigni napinającej.

To da nam początek.

View attachment 2001099
Cześć Jeff

Dzięki za doskonałą odpowiedź, sugestie i spostrzeżenia

1. Dokręciłem wszystkie śruby w przedramieniu, żadna się nie poluzowała. Stan zatrzasku przedramienia i zaczepu jest dobry. Myślę, że szczelina w żelazie przedramienia i odbiorniku została na zdjęciu przesadzona. Pistolet nie był całkowicie zamknięty. Dołączę nowe zdjęcie.

2. W dźwigni napinającej nie ma luzu.

3. Dołączę zdjęcia z usuniętą kolbą ze spuszczonym kurkiem, a następnie z bronią w pełni otwartej pozycji z kurkiem z powrotem, ale zaczepem nie włączonym, a ostatnie zdjęcie będzie wtedy, gdy zaczep jest włączony. Osiąga się to poprzez lekkie naciskanie w dół na tuleję sprężyny głównej.

4. Wyrzutnik zdecydowanie działa poprawnie i wyrzuca zaślepkę.

Na drugą połowę demontażu kupię książkę Jeffa. Trudno ją znaleźć w Kanadzie.

Pozdrawiam

Image

Image

#15 · (Edited)
OK, to dziwne.
W listopadzie 2022 roku był tu wątek o tym samym pistolecie, który był sprzedawany na stronie aukcyjnej (ten sam numer seryjny widniał na stronie aukcyjnej). Oto link do poprzedniej dyskusji:

Poprzednia dyskusja na temat tego konkretnego BT-99

@Frikkie007 : Czy byłeś wtedy kupującym ten pistolet? A może od tego czasu zmienił właściciela?

Czy jesteś pewien co do "T" w twoim numerze seryjnym? Czy twój numer seryjny to naprawdę 37DT17203, czy też tak naprawdę 37D17203?

Zdjęcia na stronie aukcyjnej pokazywały lepsze dopasowanie lufy i przedramienia, ale to z drugą lufą (zdjęcia Frikkie pokazują pistolet z lufą wygrawerowaną słowem "Choke"). Zastanawiam się, dlaczego ktoś poczuł potrzebę wygrawerowania tego słowa na jednej z luf? Czy to naprawdę jest napisane (trudno powiedzieć ze zdjęć)?

#21 ·
OK, to dziwne.
W listopadzie 2022 roku był tu wątek na temat tego samego pistoletu sprzedawanego na stronie aukcyjnej (ten sam numer seryjny wymieniony na stronie aukcyjnej). Oto link do poprzedniej dyskusji:

Poprzednia dyskusja na temat tego konkretnego BT-99

@Frikkie007 : czy byłeś wtedy kupującym ten pistolet? A może od tego czasu zmienił właściciela?

Czy jesteś pewien co do "T" w swoim numerze seryjnym? Czy Twój numer seryjny to naprawdę 37DT17203, czy może 37D17203?

Zdjęcia na stronie aukcyjnej pokazywały, że lufa i żelazo przednie lepiej pasują, ale to z drugą lufą (zdjęcia Frikkiego pokazują pistolet z lufą wygrawerowaną słowem "Choke"). Zastanawiam się, dlaczego ktoś poczuł potrzebę wygrawerowania tego słowa na jednej z luf? Czy naprawdę tak jest (trudno powiedzieć ze zdjęć)?
Cześć Jeff.

Od tego czasu ponownie trafił na aukcję i kupiłem go 24 maja 2024 roku.
Lufa ze złotą inkrustacją "Choke" to lufa z pełnym czokiem.

#24 · (Edited)
Na twojej broni jest wiele rzeczy, które wydają mi się „nietypowe” . . . może mieć wpływ na problem z ponownym napinaniem lub nie. Niektóre problemy pokazano na poniższych zdjęciach.

1) Czy długa, pozioma śruba przedramienia jest w porządku? (przechodzi przez przód przedramienia). Twoje przedramię ma szczelinę między drewnem a metalowym językiem, jak pokazano na pierwszym zestawie zdjęć poniżej. Czy ta śruba wkręca się prawidłowo w sam przód metalowego języka?

2) W drugim zestawie zdjęć poniżej jedna śruba na twojej broni wygląda na spłaszczoną, jakby nie była oryginalna dla twojej broni. Być może drewno przedramienia (i być może również kolba) na twojej broni nie zostało wykonane przez firmę Browning? Wykonane przez Rigby? Wykonane przez kogoś innego? Być może żelazo przedramienia nie jest prawidłowo osadzone w drewnie i może to wyjaśniać problem z ponownym napinaniem.

3) Wnętrze zamka. Dziwny „zamach” na twoim pręcie wyzwalającym wyrzutnik i kilka nietypowych kątów na końcu pręta wyzwalającego wyrzutnik. Wygląda jak pręt zamienny i nie został dobrze dopasowany. Czy twój pręt wyzwalający wyrzutnik przesuwa się do przodu i do tyłu na niewielką odległość wymaganą do prawidłowego działania? Wygląda na to, że jest trwale zablokowany w pozycji przedniej . . . co oznacza, że wyrzutnik jest uruchamiany za każdym razem, gdy otwierasz broń, niezależnie od tego, czy kurek został zwolniony?

4) Nie jestem więc pewien, czy występuje niewielka ilość małych, ale skumulowanych zakłóceń między szeregiem części (tuleja sprężyny głównej, pręt wyzwalający wyrzutnik, zabezpieczenie spustu, dźwignia napinająca i jej wymagany ruch przez wycięcie w żelazie przedramienia itp., itd.).

5) Podsumowując, nietypowy BT-99! Zastanawiam się, czy są jakieś inne BT-99, które mają (rzekome) powiązania z Rigby? (Chodzi mi o to, co myślał ktoś, kto zdecydował się wygrawerować krzykliwe, zbędne słowo „CHOKE” na jednej lufie ;))?

#25 ·
Na twojej broni jest wiele rzeczy, które wydają mi się "nietypowe"... może mieć wpływ na problem z ponownym napinaniem. Niektóre problemy pokazano na zdjęciach poniżej.

1) Czy długa pozioma śruba przedramienia jest w porządku? (wchodzi przez przód przedramienia). Twoje przedramię ma szczelinę między drewnem a metalowym językiem, jak pokazano na pierwszym zestawie zdjęć poniżej. Czy ta śruba wkręca się prawidłowo w sam przód metalowego języka?

2) W drugim zestawie zdjęć poniżej, jedna śruba na twojej broni wygląda na spłaszczoną, jakby nie była oryginalna dla twojej broni. Być może drewno przedramienia (i być może również kolba) na twojej broni nie zostało wykonane przez Browninga? Wykonane przez Rigby? Wykonane przez kogoś innego? Być może żelazo przedramienia nie jest prawidłowo osadzone w drewnie i może to wyjaśniać problem z ponownym napinaniem.

3) Wnętrze komory zamkowej. Dziwny "zamach" na twoim pręcie wyzwalacza wyrzutnika i kilka nietypowych kątów na końcu pręta wyzwalacza wyrzutnika. Wygląda na zamiennik pręta i nie został dobrze dopasowany. Czy pręt wyzwalacza wyrzutnika przesuwa się do przodu i do tyłu na niewielką odległość wymaganą do prawidłowego działania? Wygląda na to, że jest trwale zablokowany w pozycji przedniej... co oznacza, że wyrzutnik jest uruchamiany za każdym razem, gdy otwierasz broń, niezależnie od tego, czy kurek został zwolniony?

4) Więc nie jestem pewien, czy istnieje niewielka ilość małych, ale skumulowanych zakłóceń między kilkoma częściami (tuleja sprężyny głównej, pręt wyzwalacza wyrzutnika, zabezpieczenie spustu, dźwignia napinająca i jej wymagany ruch przez wycięcie w żelazie przedramienia itp., itd.).

5) Podsumowując, niezwykły BT-99! Zastanawiam się, czy są jakieś inne BT-99 z (rzekomym) związkiem z Rigby? (Chodzi mi o to, co myślał ktoś, kto zdecydował się wygrawerować krzykliwe, niepotrzebne słowo "CHOKE" na jednej lufie ;))?

View attachment 2001155
1. Śruba jest w porządku. Wkręca się ładnie i mocno.
Przednia część i kolba są zdecydowanie niestandardowe, najprawdopodobniej zbudowane przez Rigby, patrząc na jakość wykonania.
2. Osadzenie wygląda dobrze, wygląda na osadzenie schodkowe. Zgadzam się, że główka przedniej śruby jest wygładzona/spłaszczona.
3. Końcówka pręta wyrzutnika działa prawidłowo. W szczelinie utknęło trochę brudu, przez co wyglądało to tak, jakby utknęło w pozycji przedniej. Wyrzutnik włącza się tylko wtedy, gdy kurek jest opuszczony.
4. to może być przypadek
5. Lata 70. były zdecydowanie epoką krzykliwych broni. Skontaktowałem się z Rigby. Problem polega na tym, że ich prowadzenie dokumentacji było dość niedbałe w latach 70. i 80.
Po prostu nie wiem, kto jeszcze podjąłby takie kroki i koszty, aby spróbować upiększyć BT 99.
Złote inkrustacje grawerowane przez Rigby, wysokiej jakości kolba, grawerowane śruby nawet pod przednią częścią. Etui jest całe skórzane i dębowe ze wszystkimi akcesoriami oczekiwanymi po Rigby z tamtej epoki. Nakrętki zatrzaskowe Rigby, pręt do czyszczenia Rigby, prawidłowa etykieta na etui Rigby itp. Brytyjczycy nie przepadali za strzelaniem do rzutków i w tamtej epoce nie budowali wielu strzelb do rzutków. Może to być coś, o co poprosił klient.
Kto wie. Nadal uważam, że to ładny BT99. Po prostu muszę go uruchomić.

#32 ·
Zapytałem o "obie lufy", ponieważ jest to zestaw dwulufowy. Ponadto przednia część może być dopasowana do jednej lufy i była marginalna na drugiej. Mam model BT z 1977 roku, który wyrzuca za każdym razem, aż lufa się nagrzeje. Wtedy nawet nie wyciąga. Wszystko zależy od dopasowania pręta i przedramienia. Moje dopasowanie wygląda na ciaśniejsze niż na twoich zdjęciach i z jedną śrubą, która mogła zostać spiłowana, mogło to zmienić geometrię. Powodzenia.

#34 ·
Chociaż odruchowo ustąpię @Tech Writer Jeff, ponieważ dosłownie napisał książkę o BT99, wydaje mi się to oczywiste, że hak lufy (z którym zazębia się zatrzask przedramienia) nie był/nie jest prawidłowo dopasowany do żelaza przedramienia. Może to łatwo doprowadzić do tego, że sam zespół przedramienia zostanie odepchnięty od zamka po otwarciu broni pod obciążeniem sprężyny młotka, co spowoduje wyjście z normalnego zazębienia z dźwignią napinającą.

Należy pamiętać, że powierzchnie zazębienia żelaza przedramienia i dźwigni napinającej to odpowiednie płaszczyzny nachylone, co oznacza, że oddalenie się przedramienia od zamka łatwo prowadzi do mniejszego zazębienia między tymi dwiema powierzchniami - a tym samym, gunny no cocky!

@Tussey Mountain, zgadzasz się z tym?

#35 ·
Teoretycznie więc, jeśli podłożę pod zaczep lufy, aby uzyskać ciaśniejsze dopasowanie, może to wystarczyć do napięcia pistoletu.
Zdecydowanie teoria do zbadania.

Poprosiłem kolegę z klubu strzeleckiego, aby przyniósł swój przedni chwyt BT 99 na trening strzelecki, aby sprawdzić, czy oryginalny fabryczny przedni chwyt nie spowoduje napięcia pistoletu.

#36 ·
Poprosiłem kolegę z klubu strzeleckiego, aby przyniósł swój przedni chwyt BT 99 na trening trapu, żeby sprawdzić, czy oryginalny przedni chwyt fabryczny nie spowoduje, że broń się napnie.
Bądź bardzo ostrożny, próbując tego. Browning wprowadził w ciągu dziesięcioleci różne zmiany konstrukcyjne w żelazie przednim, haku zatrzaskowym i zaczepie lufy.

Jeśli broń twojego kolegi to Gen 2 BT-99 (tj. wyprodukowana w 2001 r. lub później), przedni chwyt tej broni w żaden sposób nie zatrzaśnie się prawidłowo w twoim modelu z 1973 r.

Nawet jeśli broń twojego kolegi jest z tego samego okresu, niczego nie forsuj. Jest dobry powód, dla którego przednie chwyty BT-99 są numerowane seryjnie do swojej broni. Nie chciałbyś, żeby drugi przedni chwyt został uszkodzony lub utknął na twojej broni.

#38 ·
Ciekawa dyskusja. Imponuje mi jakość ludzi, którzy poświęcają czas, aby pomóc koledze strzelcowi.
Zgadzam się z tym w całej rozciągłości.
Jestem nowy na tym forum i jestem pod ogromnym wrażeniem, ci faceci nie znają mnie od Adama, a mimo to byli tylko łaskawi ze swoją wiedzą i sugestiami.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wspaniałe rady.

#39 ·
@Frikkie007 : Jeśli to możliwe, przekaż nam aktualne informacje na temat tej sytuacji. Dokładniej:
  • jeśli uda Ci się ponownie uruchomić broń, jak to zrobiłeś?
  • i jeśli kiedykolwiek otrzymasz odpowiedź od Rigby, daj nam znać, co Ci powiedzą. Będzie bardzo interesujące dowiedzieć się, czy Twoja broń jest jednorazowa, czy też na świecie jest więcej "Rigby BT-99s".

Dzięki!